Şifa Peşinde” dizisinin ilki olan ‘Apiterapi‘ belgeselinin gala gecesi MÜSİAD Genel Merkezinde gerçekleştirildi. Aksuvital Doğal Ürünleri A.Ş. tarafından “Şifa Peşinde” belgesel dizisinin ilki olan ‘Apiterapi‘ belgeselinin galası, MÜSİAD Genel Merkezi’nde yapıldı.

Gala gecesine MÜSİAD Sağlık Sektör Başkanı Hüseyin Sarpkaya, MÜSİAD Yurtdışı Teşkilatlanma Komisyonu Başkan Yardımcısı Gökhan Aydoğdu, Aksuvital Doğal Ürünleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aksu, Apiterapi Derneği başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Timuçin Atayoğlu, Yönetmen Emrullah Şentürk ile birçok akademisyen ve alanında uzman isimler katıldı.

MÜSİAD Sağlık Sektör Kurulu Başkanı Hüseyin Sarpkaya gala programı açılışında yaptığı konuşmada, Alternatif Tıp’ın önemine değindi. Sarpkaya, “Bizlerin 44 milyon TL’lik bir sağlık harcamamız var. Bu sağlık harcamasının yüzde 34’ü de ilaç harcamasıdır. Biz istiyoruz ki bu ilaç harcamaları, sağlık harcamaları “önleyici tıp” ile daha aşağı çekilsin daha anlaşılır hale gelsin. Bunun birçok metodu var. Biz de sağlık sektörü olarak bunun içerisindeyiz. Sağlık Sektör Kurulu olarak özellikle ilaç israfını konuşuyoruz. Farklı sağlık alanlarında önleyici sağlık hizmetleri konuştuk ve meseleye bu bağlamda bakmaya çalıştık. Alternatif Tıp da bizim için bu derece önemli bir mevzu” dedi.

Apiterapi Derneği başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Timuçin Atayoğlu da konuşmasına “önleyici tıp” ile başladı: “Tıp çok geniş bir konu; Apiterapi çok daha geniş bir konu. Apiterapi Derneği 2010 yılında kuruldu; yaklaşık 5 yıl oldu; öncelikle yasal zemin hazırlansın diye bekledik. Bir taraftan da farklı üniversiteler de bilimsel projeler yapılsın diye bekledik. O dönemde Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu’nun çok desteğini gördük. Geleneksel tıp anlayışımızda en temel yere sahip olan bal ve diğer arı ürünleri bilimsel açıdan bakıldığında eleştiri almaya çok müsaitti. Biz de bilimsel boyutta olan projeleri yapalım bitirelim yasal zemini hazırlayalım dedik. Sağlık Bakanlığı ile konuyu istişare edelim ettik. Yaklaşık 4 yıllık bir süre geçti nihayet geçen yıl Sağlık Bakanlığı Apiterapi yönetmeliğini yayınlandı. Daha önce bu konu Tarım Bakanlığı’nın konusuydu daha sonra Sağlık Bakanlığı’nın da konusu oldu. Biz istedik ki halkımız bu konuda daha doğru bilgiye sahip olsun. Bunun için de bir belgesele ihtiyacımız vardı. Güzel bir belgesel çalışması gerçekleştirdik.”

Belgeselin yönetmenliğini yapan Emrullah Şentürk, belgesel çalışmalarının 1 yıl önce başladığını, senaryo çalışmalarının bitmesinden 6 ay sonra da çekimlerin yapıldığını söyledi. Şentürk belgesel çalışmalarında emeği geçen herkese teşekkür etti.

Gala gecesinde sahneye davet edilen Aksuvital Doğal Ürünleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aksu, “Tıp dünyasında 18. yüzyılda yenik düşen kadim insanlık medeniyetini ve tıp tecrübesinin karşısında modernizmin getirdiği yeni buluş ve tıp anlayışı ile hastalıkları azaltamadık, ilaçlarını da azaltamadık. Buna karşın bu sunumun konusu olan arı ürünleriyle tedavi, yeni bir arayışın -belki de unutmuş olduğumuz bir değerin- yeniden gündeme getirilmesini sağlamaya bir katkı olur diye düşünüyoruz” dedi.

Konuşmasında Köroğlu’nun bir sözünü anımsatan Aksu, “Köroğlu’nun bir sözü var; ‘Tüfek icat oldu, mertlik bozuldu’ diye. Evet, ilaç icat olunca da bu aslında oldu. Anne sütü mamaya yenik düştü, tereyağı margarine, hatta bal da reçele yenik düştü. Yeni yeni bugünlerde anne sütünün itibarını kazandığını, tereyağının da zararsız olduğunu hocalarımız, akademisyenlerimiz keşfetmeye başladılar. Biz de böyle bir çalışmaya ve emeğe katkıda bulunmak istedik” diye konuştu.

Akşam yemeğiyle başlayan gece, belgesel gösteriminin ardından açılış konuşmaları ile sürdü. Gecenin sonunda katılımcılara çeşitli hediyeler takdim edildi.